Bloggoppgave 8

Journalistikkens form har forandret seg, fra å være det helt seriøse til å gå over i det mer dagligdagse. Det er ikke så ofte at man finner de helt klare skillene mellom sjangrene på hva som lenger publiseres på nettet. Skal det virkelig være sånn, at man finner mer ut om hva kjendisene spiste til middag, enn hva som skjer i Ukraina?

Jeg kan ikke veldig mye om de norske lover, regler og ting som har blitt skrevet gjennom tidene, men det er en ting jeg har fått med meg. Det er grunnlovens §100, hvor det står at alle har rett til ytringsfrihet. Alle mennesker skal ha lov til å ytre sin mening, men skal man ytre sin mening for uvesentlige ting i seriøse nettaviser fremfor å formidle nyheter?

Om man leser kronikken til Fredrik Drevon , kan man kanskje sitte igjen med tanken om at de som skriver tekstene som publiseres, ikke burde fått lov til å kalle seg for journalister. I teksten til Drevon forteller han om hvordan man får flest ”klikk” på sakene sine, hva som skal til for at folk går inn på din sak. Eksempelvis: Sjekk hva Nasa finner på ute i verdensrommet. Dette sa en kjendis på Facebook. Sjekk hva ekspertene sier. Disse ekspertene vet mest. Her er de ti rikeste kjendisene. Sjekk hva de tjente. Det er ikke veldig mye igjen av det journalistiske i noen av disse sakene. Om man skal skrive journalistisk burde man følge de retningslinjene som skal til, for at en tekst skal kunne gå innunder en sjanger. Slik at det som publiseres ikke går innunder vås og sladder. Mener det er dumt at redaksjonen velger å legge mer vekt på saker som i eksempelet over, enn saker som angår nyhetsbilde i verden. Ja, det skal være rom for saker som ” Slik får du et bedre liv” men det burde ikke være hovedfokuset på siden, eller at det er den saken som drar lesere.

Det burde jo heller være slik at man får lesere fordi nyhetssakene de publiserer er så relevante, attraktive og godt skrevet at de heller vi lese disse, enn hvordan få et bedre liv. Så om en NYHETside får flere klikk på grunnlag av ”ikkenyheter” da tenker jeg at mediene burde legge om strategien, enten det, eller sparke ”journalistene” og skrive et anbefalningsbrev til Se og Hør. På tide å legge om folkens, vi leser for at vi vil oppdatere oss på nyhetsfronten, og vi ville lest sladder hadde vi skrevet inn adressen til et annet medium.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Bloggoppgave 8

  1. kristojo sier:

    Kronikken til Fredrik Drevon er heldigvis satt på spissen, men det vekker mange interessante tanker og spørsmål rundt nettjournalistikkens utvikling og rundt hva som styrer denne utviklingen. Etter en kjapp tur innom forsiden på vg.no, kunne jeg se flere overskrifter av den typen Drevon skriver om. Likevel er det ikke slik at flertallet av artiklene er skrevet på denne måten, så man kan jo stille seg spørsmålet om det er greit med en del slike overskrifter og artikler dersom man samtidig får frem nyhetsstoffet? Det er flere muligheter rundt dette. Aviser som VG og Dagbladet har en del slike artikler på nett, for å få klikk og dermed tjene penger. Dersom man ikke ønsker slike artikler, kan man jo kjøpe papirutgaven. Mitt inntrykk er at man da betaler mer for det redaksjonelle innholdet, selv om det også finnes tendenser til journalistik av den typen Fredrik Drevon skriver om.
    Aviser som Aftenposten, som har betalingsmur på nettavisen etter noen leste artikler i uken, har kun et par overskrifter av denne typen, og disse artiklene er informative og gode. Vi står dermed igjen med to muligheter: betale og ikke ha slike artikler, eller lese gratis og ha noen slike artikler. Selv mener jeg det siste er helt greit. Det er ingen som blir tvinget til å lese en nyhetsartikkel av denne typen, og i tillegg gjør de det gratis å lese andre og journalistisk sett bedre artikler.
    Jeg mener nyhetene/pressen skal være tilgjengelig for alle, og ikke bare de som har råd til det, og da må jo noen andre betale…
    -Kristoffer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s